Arab lepénykenyér

 Ez a zaatar fűszerezésű ropogós arab lepénkenyér tökéletes mártogatósokhoz, vagy akár önmagában is megállja a helyét bármilyen büféasztalon. A recept nem bonyolult, pillanatok alatt elkészül és igazán finom. Ráadásul a Szafi kenyérlisztnek köszönhetően rendkívül magas a rosttartalma.

A zaatar ez a különleges arab fűszerkeverék házilag is könnyedén elkészíthető. A közel-keleti világban ahány ország és ahány régió, annyi féle képpen készítik el. Jellemzően kenyér tetejére, péksüteményekre szórják, de gyakran használják saláták, húsok ízesítéséhez is.



Hozzávalók 3 db-hoz

  • a zaatar fűszerkeverékhez:
  • 1 evőkanál pirított szezámmag
  • 1 evőkanál szumák
  • 1 evőkanál kakukkfű
  • 1/2 evőkanál oregánó
  • a lepényhez:
  • 14 dkg Szafi Free Világos puha kenyér lisztkeverék
  • 2 dkg olívaolaj
  • 5 g zaatar fűszerkeverék
  • 17 dkg víz
  • 5 g só
  • 2 dkg almaecet
  • a lepény kenéséhez:
  • 1,5 dkg zaatar fűszerkeverék
  • 2,5 dkg olívaolaj
  • 1/2 teáskanák citromlé

Elkészítés

A zaatar fűszerkeverékhez a hozzávalókat összekeverjük, és le is darálhatjuk őket ízlés szerint.

A lepényekhez az összes hozzávalót jól összegyúrjuk, és két sütőpapír között 2-3 mm-es vastagságúra nyújtjuk.

Egy kb. 12 centiméteres tál segítségével korongokat szaggatunk ki a tésztából.

175 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt kisütjük.

Összekeverjük a fűszerkeveréket az olívaolajjal és a citromlével, majd megkenjük vele a frissen kisült lepények tetejét.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s